Ontdooien in ’n oud biervat

Nina Bakker, redactie.ac@nhd.nl

Alkmaar
Niet ver van het stadscentrum van Alkmaar wordt er in de nieuwe Stadssauna 25, op het buitenterrein van HAL 25, nog een extra houtje op het vuur gegooid. Een aantal gasten drinken een biertje in de hottub. Nog even ontspannen voordat de werkweek begint. Na een hete zomer hard werken heeft Bauke Rietveld samen met zijn broer Matthijs de Stadssauna gebouwd. „Een alternatieve sauna om te ontspannen en op een laagdrempelige manier  mensen te ontmoeten. Aldus Bauke.
De sauna is al een maand open op vrijdagavond en zondagavond. Op zondag 22 december wordt Stadssauna 25 nog officieel geopend. Heel groot is die stadssauna niet: de ruimte neemt een klein deel van het HAL 25-terrein in beslag. Naast de sauna is er een vuurplaats, hottub, ’relaxruimte’ en massagegedeelte. De paspop bij de ingang moet de gasten een warm welkom geven.

Anoniem
Bauke: „De paspop heet Silènce, hoofd PR en aan haar kun je al je geheimen kwijt. Ik heb intussen een heel team om mij heen verzameld. Stadssauna 25 is knus, je kunt er even de tijd vergeten. Het is ook betaalbaar. Waar je in grote wellnesscentra al gauw anoniem bent, maak je hier snel nieuwe vrienden. Er  zijn zelfs al liefdes ontstaan. Je zit hier niet alleen in een hoekje en er wordt geaccepteerd hoe je bent.” „In het begin dacht ik dat er een ’hippie’ publiek op  af zou komen. Er komen veel vrije geesten,  maar het publiek is heel divers. In de relaxruimte kunnen mensen even jammen op de gitaar of een  childersessie organiseren. Maar het ’alternatieve’ wordt ook gecombineerd met luxe: in de sauna staat altijd water met een citroentje, je kunt bij de bar  drinken bestellen en ik maak verse soep.”

Brazilië
Dat Bauke zich heeft gestort op het bouwen van een sauna komt niet uit de lucht vallen. Nadat hij in Amsterdam- Noord een tijd als vrijwilliger bij een  Sauna werkte, wilde hij hier meer mee doen. „Ik werd aangestoken doordat ik op een festival in Ruigoord met een sauna-area was. Tijdens mijn werk als vrijwilliger bij die sauna in Amsterdam.

Zweten en jammen in nieuwe Stadssauna 25

heb ik al deels over het runnen van een sauna geleerd. Het was ook tijd voor iets nieuws. Ik had geen vast contract bij kringloopwinkel Rataplan en ben daar gestopt. Eerst heb ik door Brazilië gereisd. Ik heb altijd een behoefte aan warmte gehad, ook warme bestemmingen. Na mijn reis wilde ik mijn idee om een eigen sauna te beginnen realiseren. Bij het zoeken naar een geschikte plek kwam ik uiteindelijk bij HAL 25 terecht. Het vult elkaar mooi aan. Zo  kunnen mensen bijvoorbeeld na afloop van een evenement in HAL 25 nog langs bij de sauna.” Bij de bouw van Stadssauna 25 heeft Bauke veel  rerecyclede materialen gebruikt. „In drie maanden hebben we de stadssauna gebouwd. Soms was dit wel zwaar, er waren dagen waarbij we met een temperatuur van dertig graden aan het bouwen waren. Er komt soms nog veel meer bij kijken dan je van tevoren had bedacht. Maar ook nu voeren we steeds verbeteringen uit. In de hottub, die van een oud biervat is gemaakt, is een ventilator gebouwd, zodat de warmte kan circuleren en het sneller warm wordt.”

Hoogseizoen
Die warmte helpt volgens Bauke tegen de kou buiten en hij verwacht dat de wintertijd het hoogseizoen wordt. „In het begin zullen mensen misschien denken: ’ik blijf liever thuis binnen’. Maar door de sauna gaan je poriën open en kun je beter tegen de kou. We willen de drempel kleiner maken door ook aan de buitenkant zichtbaarder te zijn. Regelmatig geef ik nieuwsgierigen een rondleiding. Maar ik zie bezoekers nu ook steeds terugkomen, zij hebben een positieve reactie. Niet alleen komen ze uit Alkmaar, ook uit Assendelft, Oudkarspel of verder uit de regio. Uiteindelijk passen er zo’n twintig mensen in de sauna, en als je de sauna huurt voor een feestje meer, tot een stuk of dertig. Met de sauna is er een unieke ontspanningsplek in Alkmaar.”

Sauna-bouwer Bauke Rietveld stookt de boel even op.